Gastronomické okénko

16. 11. 2009 | † 04. 01. 2013 | kód autora: SvU

Na napsání tohoto článku už se chystám docela dlouhou dobu, ale pořád mi v tom nějaké nepříznivé - mnou nezaviněné! - okolnosti bránily. Což mi na druhou stranu ovšem umožnilo nashromáždit dostatečný fotografický materiál. Dneska nám na francouzštině bylo několikrát vtloukáno do hlavy, jak podstatnou částí každé práce je úvod a prezentace plánu...a protože myslím, že tento blog je prací aspoň o něco kvalitnější než mnohé z těch, které hrdě odevzdávám do školy, tak:

1. Stručný rozbor jídelníčku dvou Češek, snažících se adapatovat v ráji gurmánů

2. Obrazová dokumentace

3. Jak je to s Francouzema...

4. Mají přátelství založená na jídle šanci přežít :)?

ad 1. Náš jídelníček se po těch dvou měsících relativně ustálil, alespoň v otázce snídaní. Našim nejoblíbenějším evergreenem se stal brioš s čokoládovými kousky, který pro vás ovšem trestuhodně nemám na fotce :( Je to něco na způsob naší vánočky, ale těsto je vláčnější a jsou v něm ČOKOLÁDOVÉ KOUSKY! Nejlepší brioš dělají v Lidlu, značka Maitre Jean-Pierre (na anketní otázku: Kdo je váš nejoblíbenější Francouz? tedy odpovídám bez váhání Jean-Pierre :). Takže bílej jogurt+müsli+2 plátky brioše, to je zlaté pravidlo. Samozřejmě čaj a kafe, které si vaříme v kávovaru. Sice to trvá sto let a soudě podle strašidleného chrochtání má ta mašinka nějaký společný předky s prasetem, ale kafe dělá nakonec dobrý. Pomalu si ho přestávám sladit (Áďo, chci pochvalu :)!)

Obědy jsou různé, ale prošly jsme jistou šetřílkovskou genezí...nejprve luxusní obložené bagety za 2,90E z pekárny vedle školy, poté obložené bagety za 1,50E ze školního bufetu a teď si většinou nosíme něco uvařenýho či obloženýho z domova.

A večeře jsou také různé, ačkoli stereotyp těstoviny - pizza - čínská polévka nemůžu úplně popřít. Ale snažíme se různě. A na naši obhajobu musím uvést, že téměř pokaždé máme v lednici mimojiné aspoň jeden typ ovoce a zeleniny ;)

ad 2.

P9080048

....nepise.cz/img/lyonanka/53421.jpg">

Blahé počátky a večeře na terásce, které i těm Dobrým hostincům dodávaly jisté gurmánské kouzlo.

P9120084

První skutečně neinstantní jídlo, uvařené v naší kuchyni - zapečené brambory s Petit Brie, šunkou a cibulí.

P9150124

Občas rezignujeme a objednáme si pizzu odvedle (no, občas...udělaly jsme to zatím jen dvakrát :). Ale s panem pizzařem už se známe...

P9190016

Rizoto a umně nakrájený plátkový sýr :)

P9260044

Čína - sic bez sójovky a koření na čínu, ale i tak prudce jedlá (1.lyonské maso!)

PA070094

Tvůrčí přístup ke zbytkům aneb masová karí směs v palačince

PA080100

Naše zatím první a poslední návštěva v restauraci, totok byl předkrm. Jako hlavní jídlo jsem si tehdá dala svou první a poslední lyonskou rybu.

PA080101

Holky pózují s dezerty.

PA110115

Lečo ze zeleniny z trhu. Ve skleničce není absint ani zelená, ale mátový sirup :)

PA140001

Vychytanější rizoto než to předtím, co?

SDC12754

Příprava na štrůdl, jehož pointu už znáte. Přípravu listového těsta musím ještě vypilovat...SDC12757

Gulášovka - sice byla z pytlíku, ale poznat to nebylo :)

SDC12758

Haničkou připravený bramborák. K velkoluxusní verzi s uzeným a zelíčkem jsme se ještě nepropracovaly :)

PA180059

Tabule před sledováním Skřítka. Čeští šnečci mají u Francouzů úspěch, ale mně se stejně nejvíc líbí aranžmá sýrů :)

PB010330

Jeden z posledních plnohodnotných kuchařských počinů a první seznámení s lilkem, které dopadlo nečekaně dobře. Bylo to něco na způsob ratatouille.

ad 3. Ano, Francouzi jsou gurmáni, no co vám budu povídat...rádi o jídle mluví, rádi jedí a k veškeré degustaci přistupují nesmírně svědomitě. Přála bych vám vidět, ten vědecký pohled, se kterým ochutnávali třeba eidam. A takovým pečlivým ochutnáním to zdaleka nekončí, protože pak je třeba o tom ještě diskutovat s ostatními, dohodnout se, jaké jiné věci to připomíná a popřípadě si připomenout pár receptů. Chacha, s takovou by asi v Ádru či v Dolomitech bídně zhynuli hlady :) Ale jinak se mi to jejich gurmánství líbí, taky to má něco do sebe (pokud zrovna nejíte s někým ze společného hrnce). Nejvtipnější mezi našimi kamarády je asi Julien, který nám toho sice ještě moc neuvařil, ale ovládá schopnost to své vaření velmi sugestivně popisovat: "Nechám to trochu podusit a pak oříšek másla a špetička soli a pepře... Do čokoládové pěny se smetana samozřejmě dává, ale jen trochu a musí se pořádně vyšlehat..." Jo jo, a nejlepší je, když nám tyhle přednášky dělá napapanej z domova, zatímco my jsme hladový :)

ad 4. Ano, mají! Nebo lépe řečeno musejí, protože jinak by nám tu věru moc kamarádů nezbylo :) Neustále si klademe otázku, jak je to možný, že skoro se všema (ať už jsou to Francouzi či Elisabeth) nakonec skončíme u nějaké společné bašty. Ne že by to nějak vadilo! Má osobní teorie je ta, že pokud někde stojí pivko 4E a skoro všechno ostatní včetně nealka dost podobně, tak se prostě moc nevyplácí chodit s kamarády posedět na celej večer do hospody (a ucucávat tam to jedno pivo...). Takže se většinou všichni scházejí u někoho doma, no a když už tam jednou jsou, tak je přece slušné návštěvě nabídnout něco na zub. A když už někoho pozvem i my do našich "prdelkovic", tak se nevyplácí ho pozvat jen na dvě hodiny. A když už ho pozvem na tři, čtyři, pět hodin, tak je jasné, že se někdy v tomto čase objeví i jídlo, trochu větší než jen svačinka :)

Tož tak, milí zlatí. A příště se snad konečně dostanu k podobně odkládanému článku na téma Škola, která začíná poslední dobou dost vystrkovat drápky :)

Bisous

.


Zobrazit další články tohoto autora

Související články

Copyright © 2008-2017 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.

Warning: include(reklama_roh.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/web2/nepise.cz/nepise.cz/blog/page-bottom.php on line 38

Warning: include(): Failed opening 'reklama_roh.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/web2/nepise.cz/nepise.cz/blog/page-bottom.php on line 38